Бибер 01 (2016)

 

Првиот Бибер конкурс е распишан во 2015 година. На конкурсот пристигнаа повеќе од 300 раскази. Жири – комисијата во состав од Дорунтина Баша, Фарук Шехиќ и Бојан Кривокапиќ избраа 25 раскази кои влегоа во збирката Бибер 01. Меѓу нив се и трите првонаградени раскази: Војна автор Владимир Табашевиќ, Кристална вазна авторка Надие Герас и Лимбо во летниот период авторка Слаѓана Љубичиќ. Како и самиот конкурс и збирката е на македонски, албански, босански, хрватски и српски јазик.

Biber 01 cover

Превземи PDF
Превземи MOBI

 

 

 


 

 

Aвторкe и автори

Расказ

Антонела Марушиќ (Нора Верде)
Ципал
Арсим Јонузи
Да гледаш нанапред значи да бидеш голем човек!
Благица Ѓорѓиевска
Нермина, душо моја
Божидар Кнежевиќ
Ракавици кои светат во мракот
Далип Џ. Гаши
Варг е ви*
Дамјан Крстановиќ
Ибрахим
Диелза Хаџимехмети
Двајцата под една капка дожд!
Драган Буновиќ
Семеја и други птици
Јасна Радуловиќ
Невидливи
Корана Сердаревиќ
Нивна
Линдита Комани
Со воз за Сараево
Маја Славниќ
Немам јас ништо против среќата
Маренглен Чано
Разоружување на статуите
Мехмед Ѓедовиќ
Срце на фазан
Нада Јелинчиќ
Пионер
Надиа Герас
Кристална ваза
Петар Бабиќ
На убавиот крbab Дунав*
Петре Димовски
Лек
Сандра Цвитковиќ
Деведесет и втора денес
Симона Локвенец
Амира
Слаѓана Љубичиќ
Лимбо* во летниот период
Сузана Ѓорѓиевска
Да си кажеме што одамна не сме си кажале
Верче Карафилоска
Игра во јагликите
Владимир Табашевиќ
Војна
Жељка Хорват Чеч
Нова доба