Бибер 03 (2020)

 

 

Третиот конкурс Бибер беше распишан во јануари 2019 година. На конкурсот пристигнаа 464 раскази на албански, македонски, босански, хрватски, црногорски или српски јазик. Во жирито беа Румена Бужаровска, Лејла Каламујиќ и Шкељзен Малиќи. Првата награда ја доби расказот Glava од Моника Херцег, втората награда ја доби расказот Lito од Анте Сториќ а третата награда Mačetom ćeš me, mačetom ću te од Тамара Ковачевиќ.

Превземи: PDF, MOBI

 

 

 

 


 

Autorka / Autor Priča
Димитрие Буквиќ
Биди човек, убиј ме
Абид Јариќ
Во бездната на душата
Ернад Осмиќ
Во мајчина ти
Моника Херцег
Глава
Тихана Гамбиража
Жељана
Габриел Делиќ
Јави се, истерај ја тагата
Бојан Тодоровиќ
Карикатурист
Анета Тасевска Петрушевска
Крадецот
Африм Демири
Ладно светло
Анте Сториќ
Лето
Тамара Ковачевиќ
Маче, маче, каракаче
Бојана Бабиќ
Никој не го прави тоа како тие
Драгана Ранѓеловиќ
Објектив
Луиза Бухарова
Педери
Беса Калаја
Под сенка
Милана Гајовиќ
Понор
Слаѓана Нина Перковиќ
Прстен
Гордана Стојаноска
Седумте улични светулки
Аида Шечиќ Незиревиќ
Снег
Никола Петровиќ
Спасување гуштер
Марио Мерџан
Средба
Мања Величковска
Така ти требало
Исидора Петровиќ
Терапија
Стефан Славковиќ
Товарник
Имер Топаница
Шест