Бибер 03 (2020)

 

Третиот конкурс Бибер беше распишан во јануари 2019 година. На конкурсот пристигнаа 464 раскази на албански, македонски, босански, хрватски, црногорски или српски јазик. Во жирито беа Румена Бужаровска, Лејла Каламујиќ и Шкељзен Малиќи. Првата награда ја доби расказот Glava од Моника Херцег, втората награда ја доби расказот Lito од Анте Сториќ а третата награда Mačetom ćeš me, mačetom ću te од Тамара Ковачевиќ.

Превземи: PDF, MOBI

 

 

 

 


 

Aвторкe и автори

Расказ

Абид Јариќ
Во бездната на душата
Африм Демири
Ладно светло
Аида Шечиќ Незиревиќ
Снег
Анета Тасевска Петрушевска
Крадецот
Анте Сториќ
Лето
Беса Калаја
Под сенка
Бојан Тодоровиќ
Карикатурист
Бојана Бабиќ
Никој не го прави тоа како тие
Димитрие Буквиќ
Биди човек, убиј ме
Драгана Ранѓеловиќ
Објектив
Ернад Осмиќ
Во мајчина ти
Габриел Делиќ
Јави се, истерај ја тагата
Гордана Стојаноска
Седумте улични светулки
Имер Топаница
Шест
Исидора Петровиќ
Терапија
Луиза Бухарова
Педери
Мања Величковска
Така ти требало
Марио Мерџан
Средба
Милана Гајовиќ
Понор
Моника Херцег
Глава
Никола Петровиќ
Спасување гуштер
Слаѓана Нина Перковиќ
Прстен
Стефан Славковиќ
Товарник
Тамара Ковачевиќ
Маче, маче, каракаче
Тихана Гамбиража
Жељана