Бибер 05 (2023)

 

Петтиот конкурс Бибер беше отворен од 10.12.2021 до 1.6.2022 г. На конкурсот пристигнаа вкупно 473 анонимни дела. Дваесет и петте раскази кои се вклучени во збирката ги избрана жирито во состав: Лејла Каламујиќ, Калина Малеска и Оља Савичевиќ Иванчевиќ. Четири раскази се наградени:

Прва награда: „Време на митарење“ на авторката Ана Кутлеша од Загреб;
Втора награда: „Фертик“ на авторката Лидија Дедуш од Вараждин;
Трета награда: „Земја на среќата“ на авторот Анте Сториќ  од Шибеник и „Зборови“ на авторот Милош Перишиќ од Аранѓеловац.

 

Превземи: PDF, MOBI

 

За преводите се заслужни Борислав Павловски, Крешник Ајдини, Ирена Шентевска, Ѓоко Здравески, Ѓорѓе Божовиќ, Иван Шопов и Ќерим Ондози

Илустрацијата на кориците ја направи Зоран Кардула.

 

 


 

Aвторкe и автори

Расказ

Аида Шечиќ Незиревиќ
Погача
Албина Идризи
Глувонемата
Амина Каја
На дното од филџанот
Ана Југо
Цртички од животот на еден бегалец
Ана Кутлеша
Време на митарење
Андреа Хрибар Ливада
Девојченце
Аница Марцелиќ
Кафе со Јелена
Анте Сториќ
Земја на среќата
Дражана Марковиќ Крезиќ
Грахо
Дубравка Тинтор
Баба ми Аница
Душан Радаковиќ
Вошки
Ена Катарина Халер
Кога ќе влезам дома, ја гаснам светлината
Ернад Осмиќ
Заклучоци од состанокот на месната заедница на кој немаше воздржани
Горан Јанковиќ
Цела приказна, а човек…
Лана Буњевац
Црвениот облакодер
Лидија Дедуш
Фертик
Милош Перишиќ
Зборови
Наида Мујкиќ
Колаче на среќата
Сања Мучкајева Видановска
Се викам мама
Сенад Јусиќ
Вртлози
Слаѓана Нина Перковиќ
Нешто мрачно што мама го носи во себе
Срѓан Милијевиќ
Војна е грд збор
Тена Лончаревиќ
Кафе, комшике
Василије Перовиќ
Размерот на бога… сепарат
Весна Тодоровска
Солзите исто болат