Бибер 02 (2018)

 

Вториот конкурс Бибер беше распишан во јануари 2017 година. На конкурсот пристигнаа 385 раскази на албански, македонски, босански, хрватски, црногорски или српски јазик. Во жирито беа Фарук Шехиќ, Ким Мехмети и Татјана Громача. Првата награда ја доби расказот Јадат луѓе и без нозе на авторката Милица Вучковиќ од Белград, втората награда ја доби расказот Чичко Зав на авторката Џенета Ровчанин од Сараево, а третата награда расказот Семејството на чичко Аки на авторката Анушка Миновска од Скопје. Вкупно 25 раскази се избрани да бидат објавени во збриката Бибер 02.

Превземи PDF
Превземи MOBI

 

 

 

 


 

Aвторкe и автори

Расказ

Адам Пакаи
Лазар
Африм Демири
Кучето и свињата
Ана Кнежевиќ
Стомакот на еден библиотекар
Андреа Попов Милетиќ
Секој ден сум сѐ понемирна
Анела Илијаш
O!
Анушка Миновска
Семејството на чичко Аки
Благица Ѓорѓиевска
Ех, да беше убав момент…
Данило Лучиќ
Фрактури
Драгиќ Цвјетиновиќ
Страшни работи
Џенета Ровчанин
Чичко Зав
Едис Галуши
Соба за помирување
Јасна Радуловиќ
Лешник
Јована Матевска
Индигото на бесот
Лејла Каламујиќ
Снег је опет, Снежана
Марјета Ѓока
Војна и љубов
Мехмет Елези
Липам една балада
Милан Воркапиќ
Име на таткото – цртичка
Милица Вучковиќ
Јадат луѓето и без нозе
Немања Раичевиќ
Ситнеж
Сања Михајловиќ-Костадиновска
Војна е мал збор
Сања Радуловиќ
Пловка
Срѓан Гагиќ
Прозорци
Тања Јаворина
Девојката во портокалова тренерка
Вера Калин
Риба на јадица
Вериме Зимбери – Белули
Застрашувачко минато

 


Со поддршка на: