Biber: V(ij)esti

14. 10. 2019.

Saopštenje za javnost o završetku trećeg konkursa

Biber

Treći konkurs Biber za kratku priču, na kom su učestvovali autori/ke koji/e pišu na albanskom, makedonskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku, je završen.

Žiri u sastavu Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi doneo je odluku o pričama koje će dobiti nagrade i onima koje će biti objavljene u zbirci.

U prilogu dostavljamo i odluku žirija.

Konkurs Biber bio je otvoren od januara do juna ove godine. Ukupno je na konkurs stiglo 464 priče. Konkurs je za temu imao sve priče koje se odnose na pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, one priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Zahvaljujemo se svim autorima i autorkama koji su učestvovali na konkursu, kao i žiriju koji je doneo konačne odluke.

Višejezična zbirka kratkih priča biće odštampana do marta/ožujka 2020. godine. Planiramo i pripremamo i sledeći, konkurs Biber 04, čije otvaranje već možemo da najavimo za početak 2021. godine.

Čestitamo svim nagrađenim autorima i autorkama, kao i svima čije će kratke priče biti objavljenje u zbirci.

Biber tim
Ana Bitoljanu
Davorka Turk
Ivana Franović
Katarina Milićević
Qerim Ondozi

Saopštenje žirija za Biber 03

Žiri Trećeg regionalnog konkursa za kratku priču Biber u sastavu: Rumena Bužarovska, spisateljica iz Skoplja, Shkelzen Maliqi, pisac iz Prištine i Lejla Kalamujić spisateljica iz Sarajeva imao je zadatak da pročita 121 priču koje su prošle predselekciju. Žiri je jednoglasno odlučio da se nagrade dodijele sljedećim pričama:

 • Treća nagrada: Mačetom ćeš me, mačetom ću te, Tamare Kovačević iz Ljubljane;
 • Druga nagrada: Lito, Ante Storića iz Šibenika;
 • Prva nagrada: Glava, Monike Herceg iz Petrinje.

Nagrađene priče odlikuju se efektnom narativnom strukturom, stilskom sofisticiranošću i jezičkom preciznošću. Svaka od njih duboko je emotivna, te zadatu temu tretira s visokim stupnjem razumijevanja, empatije, ali i kritičnosti.

Pored nagrađenih, u zborniku Biber 03 naći će se i priče sljedećih autora i autorica: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića i Tihane Gambiraže.

Riječ je o raznovrsnim kratkim uradcima u kojima zatičemo: intimne zapise o ratovima na prostoru Jugoslavije, izbjeglištvo, suočavanje sa traumama, propitivanje zla ali i dobra u ljudima, susrete sa izbjeglicama u 21. vijeku, pa sve do distopijskih vizija. Bilo da dolaze iz ličnog i svakodnevnog, bilo iz općeg i historijskog konteksta sve priče duboko promišljaju svijet i društvene odnose, te izražavaju suosjećanje prema ljudskoj patnji i nesrećama.

Žiri izražava zadovoljstvo što je i ovog puta Biber okupio autore i autorice sa književnim iskustvom, jednako kao i one neafirmirane čije su karijere tek u začetku.

Ovim putem se zahvaljujemo svima koji/e su se prijavili/e na konkurs i želimo im mnogo uspjeha u daljem radu.

Rumena Bužarovska
Shkelzen Maliqi
Lejla Kalamujić


11. 06. 2019.

Zatvoren je konkurs za kratku priču Biber

Na konkurs se moglo prijaviti sa najviše dve priče u periodu od 22 . 01. do 10. 06. 2019. godine.

Zahvaljujemo svima koji su poslali svoje priče.

Žiri će odabrati tri priče koje će biti nagrađene. Najmanje 20 priča biće odabrano da bude objavljeno u višejezičnom zborniku. Odluka žirija biće saopštena do kraja oktobra/listopada 2019. godine. U sastavu žirija su Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Shkelzen Maliqi.


22. 01. 2019.

Treći regionalni konkurs za kratku priču Biber


Konkurs je otvoren za autorke i autore koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, afirmisane, kao i one koji nisu do sada objavljivali.

Tema konkursa

Prva dva konkursa Biber bila su na temu pomirenja, a ovaj put tema je proširena. Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u “neprijateljskim” cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs je otvoren do 10. 06. 2019.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 800 evra
2. nagrada 600 evra
3. nagrada 400 eura.

Najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Shkelzen Maliqi.

Odluka žirija biće objavljena do kraja oktobra 2019. god.

Konkurs organizuje Biber tim uz podršku Centra za nenasilnu akciju Sarajevo | Beograd.

Ovim konkursom želimo još i da doprinesemo kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susedstva i da podržimo angažovane autore/ke da nastave da utiču na društvenu promenu.

Molimo vas da o ovom konkursu obavijestite one za koje smatrate da bi bili zainteresovani.

Biber tim i Centar za nenasilnu akciju
biber@nenasilje.org

Pravila i uslovi konkursa

 1. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, preko prijavnog formulara.
 2. Priče treba da odgovaraju na temu konkursa.
 3. Priča ne smije biti duža od 9.000 karaktera (sa razmacima).
 4. Priča mora da zadovoljava formu kratke priče. Ostale forme (eseji, pesme, drame, novinski članci itd.) neće biti razmatrane.
 5. Priča treba da bude napisana na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku (podrazumijevaju se i drugi nazivi jezika iz ove jezičke grupe, kao npr. srpskohrvatski).
 6. Dokument u kome se nalazi priča nazvati po naslovu priče.
 7. Priča ne smije biti ranije objavljivana, integralno ili u sklopu neke veće cjeline.
 8. Priču poslati najkasnije do 10. 06. 2019. u 24:00.
 9. Autorke i autori mogu poslati najviše dvije kratke priče.
 10. Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u Biber zbirci.

Ukoliko priča ne ispunjava uslove konkursa, moraćemo da je diskvalifikujemo.