Front 2020

бибер е тука да пецне

бибер е мал

бибер е моќен

бибер сечиј и ничиј

биди како бибер

БИБЕР 03

Завршен е третиот конкурс за кратки раскази Бибер, на кој учествуваа автори/ки кои пишуваат на албански, македонски, српски, босански, хрватски или црногорски јазик.

Жирито во состав Румена Бужаровска, Лејла Каламујиќ и Шкељзен Малиќи донесе одлука за расказите кои ќе добијат награда и за оние кои ќе бидат објавени во збирката.

  • Трета награда: Mačetom ćeš me, mačetom ću te од Тамара Ковачевиќ, Љубљана
  • Втора награда: Lito од Анте Сториќ, Шибеник
  • Прва награда: Glava од Моника Херцег, Петриња

Покрај наградените три раскази, во антологијата Бибер 03 ќе се најдат и следните авторки и автори: Абид Јариќ, Аида Шечиќ Незировиќ, Анета Петрушевска, Африм Демири, Беса Калаја, Бојан Тодоровиќ, Бојана Бабиќ, Габријел Делиќ, Гордана Стојаноска, Димитрије Буквиќ, Драгана Ранѓеловиќ, Ернад Осмиќ, Имер Топаница, Исидора Петровиќ, Луиза Бухарова, Мања Величковска, Марио Мерџан, Милана Гајовиќ, Никола Петровиќ, Слаѓана Нина Перковиќ, Стефан Славковиќ и Тихана Гамбиража.