Pozivamo vas da u petak, 1. 10. 2021. godine u 19:00 u KIC Budo Tomović u Podgorici prisustvujete predstavljanju zbirki kratkih priča sa konkursa Biber. Ovaj događaj je u okviru kampanje pod nazivom „12 dana mira“ koju sprovode diplomatsko – konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine, obilježavajući Međunarodni dan mira (21. septembar) i Svjetski dan nenasilja (2. oktobar).

U razgovoru će učestvovati:

  • Lejla Kalamujić, spisateljica iz Sarajeva i članica žirija na konkursu Biber 03
  • Milica Rašić, spisateljica iz Niša
  • Afrim Demiri, pisac iz Uroševca
  • Nikola Nikolić, pisac iz Podgorice
  • Ivana Franović, članica tima Biber i Centra za nenasilnu akciju

Razgovor će voditi Nedžad Novalić.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve. Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.

Ovom prilikom predstavićemo zbirke sa trećeg i četvrtog konkursa. Zbirka Biber 03 dostupna je na internetu, dok će sveže štampana zbirka Biber 04 biti dostupna za koji dan.

Dobrodošli.