Формулар за аплицирање

Конкурсот е затворен

 

Петтиот конкурс за краток расказ Бибер затворен е на 1.6.2022 година на полноќ. Пристигнаа околу 470 раскази.

Резултатите од конкурсот ги очекуваме пред крајот на ноември 2022 година. Расказите кои ќе бидат вклучени во повеќејазичната збирка, како и добитниците на првите три награди, ќе ги избере жирито во состав: Лејла Каламујиќ, Калина Малеска и Оља Савичевиќ Иванчевиќ.

Им благодариме на сите кои учествуваа на конкурсот.

Тимот на Бибер

 


 

Правила и услови на конкурсот

 

 1. Пријавувањето на конкурсот се врши исклучиво по електронски пат, преку пријавен формулар.
 2. Расказите треба да одговараат на темата на конкурсот.
 3. Расказот не смее да биде подолг од 9.000 карактери (со празни места).
 4. Расказот мора да ја запази формата на краток расказ. Други форми (есеи, песни, драми, статии од весници итн.) нема да се разгледуваат.
 5. Расказот треба да биде напишан на албански, македонски, босански, црногорски, хрватски или српски јазик (се подразбираат и другите називи на јазици од овие јазични групи, како на пр. српско-хрватски)
 6. Документот во кој се наоѓа расказот да биде именуван според насловот на расказот.
 7. Расказот не смее да биде претходно објавуван, интегрално или во склоп на некоја поголема целина (ниту на блог или портал).
 8. Расказот треба да биде испратен најдоцна до 1.6.2022.
 9. Авторките и авторите можат да испратат најмногу два кратки раскази.
 10. Со учеството на конкурсот авторките и авторите се согласуваат нивниот расказ, доколку влезе во потесниот избор, да биде објавен во Бибер збирката.
 11. Расказите кои ќе бидат вклучени во збирката не смеат да бидат објавени пред самата збирка да излезе од печат без договор со тимот на Бибер.

 

Доколку расказот не ги исполнува условите на конкурсот, ќе мораме да го дисквалификуваме.